Förfädernas diken fylls igen – häng med på våt satsning i norr!

DikenFältbesök vid Skajtemyran tillsammans med Mariana Jussila Wahlberg, naturvårdsspecialist på SCA. Foto: Sven Norman

Hela Norrbotten bjuds nu in att delta i en satsning som både ekosystemet och medborgarna vinner på. Det handlar om naturens lungor – våtmarkerna.

I det LONA-finansierade projektet Våtmarker för skog och vatten, som vi på Sportfiskarna driver tillsammans Bodens kommun och SCA skog i Norrbotten, arbetar vi för att restaurera och återskapa den ursprungliga hydrologiska regimen i de kraftigt skogsdikade områdena kring Råneälven. Råneälven är en skogsälv som varje år har en kraftig men relativt kort vårflod och vattnet är hela tiden starkt färgat brunt av partiklar och humusämnen som lakats från omgivande skog och myrmark.

– Till viss del är detta naturligt då en stor andel i avrinningsområdet är just myrmark, däremot har skogsdikningar förvärrat situationen och ligger till en stor del bakom situationen vi ser idag. En fungerande våtmark håller kvar vattnet längre och partiklar och humusämnen stannar i torvmarken, berättar Sportfiskarnas projektledare Sven Norman.

DikennInventering av skogsdiken, Skajtemyran. Foto: Sven Norman

Förutom att helt färdigställa en restaurering i området kommer vi skapa åtgärdsplaner i Norrbotten, som vi hoppas kommer ligga till grund för många års samarbete med skogsägare, kommuner och andra lokala aktörer i Norrbotten. Att restaurera dessa områden kommer vara viktiga för att vi ska kunna uppfylla kraven på ett flertal miljömål här i norr så som Myllrande våtmarker, Levande sjöar och vattendrag och Ingen övergödning.

Sist men inte minst: Vi kan dessutom förvänta oss positiva effekter på klimatet då en fungerande våtmark fungerar som en koldioxidfälla. Växthusgasen tas upp av växter, som när de dör, inte bryts ner och kolet lagras i ett allt tjockare torvlager.

– Personligen är detta ett speciellt projekt för mig. Min morfar Torsten arbetade på Skogsstyrelsen under en lång tid fram till slutet på 80-talet och han har arbetat en hel del med skogsdikningar. Jag vet, att om man på den tiden visste vilken påverkan det skulle ha på klimatet och djurlivet, både på land och i vatten, skulle dikningarna skett med en större återhållsamhet. Det är ett viktigt verktyg för att säkerställa god skogsproduktion, men som det ser ut i dag har det regionalt en allt för stor negativ påverkan. Det är jag säker på att min morfar skulle hålla med om, säger Sven Norman.

SvenSven Norman, Sportfiskarnas projektledare, ska fylla igen sin morfars diken. Foto: Yrsa Landström

Kategorier: Nyheter förstasidan, Region Norr | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv